Kapří šunka s čočkovým salátem
Seznam surovin
- šunka 6 plátků
- kapr 1/2 kusu (vykoštěný větší filet bez kůže)
- bazalka 1 snítka (na ozdobu)
- pepř bílý 1 špetka (mletý)
- sůl
- želatina 1 lžička (prášková)
Na salát:
- čočka 4 lžíce
- pepř černý 1 špetka (mletý)
- sůl 1 špetka
- šťáva citronová 2 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- čočka červená 4 lžíce
- řepa červená 1/2 kusu (malá)
- mrkev 1 kus (karotka)
- cibulka jarní 1 kus
Na omáčku:
- sůl 1 špetka
- smetana zakysaná 1 kelímek (15%)
- jogurt bílý 2 lžíce
- křen 1 lžíce (syrový, strouhaný)
- pepř černý 1 špetka (mletý)
Postup přípravy
Filet masa opláchneme, osušíme, nakrájíme na plátky, posypeme želatinou, osolíme a opepříme. Na pracovní plochu rozprostřeme asi 30 cm fólie, na ni položíme 3 plátky šunky a na ně střídavě narovnáme maso se zbylou šunkou.
Vše pevně stočíme, konce zavážeme provázkem jako bonbon, celý váleček zabalíme do alobalu a necháme 15 minut odležet.
Šunku vaříme zvolna asi 30 minut, necháme ji vychladnout a pak ještě v lednici ztuhnout přes noc.
Obě čočky uvaříme do poloměkka. Karotku s řepou nakrájíme na kostičky a krátce povaříme v osolené vodě, scedíme a necháme odkapat. Čočku se zeleninou promícháme v míse s nakrájenou
cibulkou, solí, pepřem, citronovou šťávou a olejem. Salát necháme v lednici 30 minut rozležet. Zakysanou smetanu na omáčku -promícháme s jogurtem, křenem a podle chuti přisolíme. Plátky
šunky podáváme se salátem doplněným jogurtovou omáčkou a lístky čerstvé bazalky.
Poznámka k receptu
Stejně můžete připravit šunku také z mořských ryb nebo lososa.
Načítám komentáře...