Kořenový krém s filátky pečeného candáta
Seznam surovin
- candát 300 gramů (nebo treska s kůží)
- smetana na šlehání 200 gramů
- celer 1 kus (střední)
- petržel kořenová 2 kusy
- mrkev 3 kusy
- cibule 1 kus
- česnek 3 stroužky
- máslo 2 lžíce
- zázvor 1 špetka (mletý)
- kurkuma 1 lžička
- cukr třtinový 1/2 lžičky
- olej olivový 2 lžíce
- šťáva citronová (z 1/2 citronu)
- sůl
- pepř
- petržel hladkolistá (na ozdobu)
Postup přípravy
1. Celer, petržel a mrkev nakrájejte na plátky a opečte v hrnci na másle. Když se zelenina začne zabarvovat (asi po 10 minutách), přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a dále opékejte do změknutí. Posypte kořením a cukrem, zamíchejte a osmahněte. Zalijte asi litrem vody, osolte, opepřete a vařte 10 - 15 minut zcela doměkka. Stáhněte z ohně a polévku v hrnci rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Přilijte smetanu, a je-li třeba, zřeďte trochou vody. Nechte přejít varem, dochuťte solí, pepřem a vypněte.
2. Rybí filet osolte, opepřete a z obou stran opečte na pánvi na olivovém oleji. Nejdříve ho opékejte kůží dolů a asi po 3 minutách (podle výšky masa) ho otočte a 1 - 2 minuty dopečte. Vypněte sporák a maso podle chuti zakápněte citronovou šťávou. Filet rozdělte na větší lupínky (vločky) a odstraňte případné kůstky. Polévku nalijte do talířů, rozdělte na ni vločky rybího masa, ozdobte petrželkou, čerstvým pepřem a zakápněte olivovým olejem z pánve.
Poznámka k receptu
Kořenový krém. Zní to trochu tajuplně, že? Člověk by si představil nějaké jídlo z přírodní kuchyně, využívající divoké rostliny nakopané někde v džungli. Ve skutečnosti tato polévka využívá běžnou kořenovou zeleninu, ale způsobem, který je neobvyklý, prostý a velmi lahodný. Když krém doplníte fi letem z dobré čerstvé ryby, vznikne luxusní varianta rybí polévky, kterou bych se vůbec nezdráhala podávat i na Vánoce. Candát je do polévky skvělá volba, ale nebývá tak dostupný. Věřte, že s fi letem z bílé tresky bude krém také dokonalý.
Načítám komentáře...