Lín s bramborovo-křenovým pyré a pažitkovou emulzí
Seznam surovin
Na 4 porce:
- lín 4 kusy (každý o váze asi 250g nebo 8 filetů )
- olej řepkový 50 mililitrů
- máslo 50 gramů
- brambory 500 (typu A či AB menší)
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- křen 2 lžíce (najemno nastrouhaného)
- sůl
Pažitková emulze:
- vývar 500 mililitrů (rybího nebo drůbežího )
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- pažitka 1 svazek (menší)
- šťáva citronová (trocha)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Z každé ryby odkrojte dva filety. Osušte je, osolte a pomasírujte v dlaních. Pak stočte jako závitky a zpevněte špejlí. Krátce je smažte na rozehřáté směsi másla a oleje tak, aby ryba zůstala šťavnatá.
2. Celé omyté brambory uvařte ve slupce (v osolené vodě) doměkka. Pak je slijte, oloupejte a prolisujte nebo najemno nastrouhejte do kastrolu s ohřátou smetanou. Přidejte křen a vše promíchejte na hladké pyré. Osolte a podávejte s rybou a pažitkovou emulzí.
3. Pažitková emulze: Vývar svařte (zredukujte) asi na 150ml. Přilijte do něj smetanu a přibližně 3 minuty ještě společně provařte. Do tohoto základu vsypte najemno nakrájenou pažitku, přilijte trochu citronové šťávy a poté rozmixujte dohladka. Hladkou emulzi ještě dochuťte solí a pepřem.
Poznámka k receptu
Chuť těchto rybích závitků báječně odpichuje pikantně ochucená kaše a pažitka.
Načítám komentáře...