Pečený kapr s paprikovým zelím
Seznam surovin
- kapr 600 gramů (půlky)
- šťáva citronová 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžička
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- pepř černý 1/2 lžičky (drcený)
- paprika pálivá 1 špetka (mletá)
- sůl
- olej (na opečení)
Na zelí:
- zelí kysané 400 gramů
- cibule 1 kus
- víno bílé 1 decilitr
- smetana zakysaná 1 decilitr
- olej 2/3 decilitru
- likér anýzový 1/2 decilitru (např. pastis, ouzo)
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Kapra očistíme, nakrájíme na porce, osolíme, pokapeme citronem a necháme alespoň 2 hodiny odležet v chladu.
V kastrůlku zpěníme na oleji drobně nakrájenou cibuli, zaprášíme ji mletou paprikou a moukou, krátce za stálého míchání orestujeme a zalijeme vínem. Vše promícháme a krátce povaříme. Pak přidáme nakrájené zelí, smetanu a anýzový likér a dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Na závěr zelí podle chuti osolíme a opepříme.
Porce kapra obalíme ve směsi mleté papriky, mouky a pepře a opečeme je na rozehřátém oleji. Přeložíme je do pekáčku a dopečeme ještě 15 minut v troubě vyhřáté na 150 °C.
Na talíře rozdělíme ohřáté zelí, přidáme porce kapra a podáváme s vařenými domácími fleky.
Poznámka k receptu
Výbornou přílohou jsou tenké plátky mladé cukety krátce spařené ve vroucí osolené vodě.
Načítám komentáře...