Pečený siven s pérkem a šťovíkovou omáčkou
Seznam surovin
- siven 8 kusů (filet)
- pórek 3 kusy (mladý)
- cibule šalotka 4 kusy
- víno bílé 500 mililitrů
- vývar zeleninový 100 mililitrů
- pepř černý 2 kuličky
- smetana na šlehání 2 lžíce
- máslo 4 lžíce (přepuštěné)
- česnek 2 stroužky
- máslo 200 gramů (studené + 1 lžíce)
- tymián 3 snítky (čerstvý)
- šťovík 2 hrsti
- med 1 lžička
- olej olivový 4 lžíce
- sůl
- citron (k podávání)
Postup přípravy
1. Pórky rozpulte, omyjte pod tekoucí vodou a dobře osušte. Nakrájejte je na kousky asi o délce 10cm a dejte je do zapékací mísy. Zakápněte olivovým olejem a podlijte vývarem. Pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 25 minut.
2. Zatímco se pórky pečou, připravte omáčku: šalotky nasekejte nadrobno, dejte je do rendlíku a zalijte vínem. Přidejte nasekaný česnek, celé snítky tymiánu, lžíci másla a vařte, dokud se víno nezredukuje na sirup. Zmírněte teplotu na minimum, přidejte smetanu a za stálého míchání po částech studené máslo. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí a omáčku nezahustí, pak ihned stáhněte z plotny. Omáčku přeceďte a vmíchejte nahrubo nasekaný šťovík. Dochuťte solí a medem.
3. Rybí filety osolte a na pánvi rozpalte přepuštěné máslo. Rybu pečte kůží dolů a krátce dopečte z druhé strany. Podávejte s pečeným pórkem a omáčkou.
Poznámka k receptu
TIP: Pokud si rozumíte s rybami, kupte je celé a vyfiletujte. Hlavy a kostry pak můžete použít například na dobrý vývar.
Načítám komentáře...