Pečený úhoř s cibulovými bramborami a zeleninou
Seznam surovin
- úhoř 4 kusy
- podmáslí 5 decilitrů
- šťáva citronová 2 lžíce
- olej 1 lžíce
- semínko hořčičné 1 lžička
- sůl
- citron (na ozdobení)
Na brambory:
- brambory 800 gramů (syrové, oloupané)
- cibule 1 kus (větší)
- olej 1 decilitr
- máslo pomazánkové 2 lžíce
- pepř 1/2 lžičky (drcený)
- sůl
Na zeleninu:
- mrkev 200 gramů (menší)
- fazolky zelené 200 gramů
- pórek 100 gramů
- máslo 1 lžíce (rozpuštěné)
- sůl
Postup přípravy
Úhoře opláchneme, osušíme a naložíme na dvě hodiny do podmáslí smíchaného s citronovou šťávou. Pak ryby dobře osušíme a každou nařízneme po stranách na několika místech až k páteři. Úhoře osolíme, posypeme hořčičným semínkem, každého stočíme do kruhu na plech vymazaný lžící oleje, vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme asi 20 - 30 minut (podle velikosti ryb).
Mezitím dáme vařit brambory do osolené vody. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a usmažíme na rozehřátém oleji dozlatova.
V kastrolu přivedeme k varu osolenou vodu. Vložíme do ní oloupanou mrkev, po 10 minutách přidáme očištěné fazolky a po dalších třech minutách pórek nakrájený na plátky. Zeleninu povaříme ještě minutu, pak ji slijeme, vložíme do mísy, pokapeme máslem a uložíme v teple.
Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, smícháme s osmaženou cibulkou, pepřem, pomazánkovým máslem a podle chuti osolíme.
Upečené úhoře přeložíme na čtyři velké talíře, obložíme je brambory a zeleninou, doplníme měsíčky citronu a ihned podáváme.
Načítám komentáře...