Pstruh po provensálsku
Seznam surovin
- pstruh 4 kusy
- pepř (čerstvě drcený)
- chléb toastový 8 plátků
- mléko 80 mililitrů
- tymián 4 lžíce
- cibule šalotka 5 kusů
- olej olivový 5 lžic
- česnek 3 stroužky
- šalvěj 1 lžíce
- rozmarýn 1 lžíce
- saturejka 1 lžíce
- citronová kůra (z jednoho citronu)
Postup přípravy
1. Pstruhy omyjte pod tekoucí vodou a důkladně osušte papírovou utěrkou. Do každé ryby z obou stran udělejte několik šikmých zářezů.
2. Toastový chléb namočte do mléka a nechte nasáknout. Lehce ho vyždímejte a smíchejte se čtyřmi nasekanými šalotkami, tymiánem, solí a pepřem. Bříška pstruhů naplňte ochuceným chlebem a svažte je kuchyňským provázkem nebo zašijte.
3. Připravte si pánev, kterou můžete použít i do trouby, a rozpalte na ní olej. Vsypejte zbývající šalotku nakrájenou na klínky, nahrubo nasekaný česnek a krátce orestujte. Pak do pánve vložte pstruhy a zprudka opečte z obou stran.
4. Do pánve přidejte citronovou kůru, zbývající bylinky a podlijte trochou vody. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut. Hotové ryby přelijte omáčkou z pánve. Podávejte s čerstvou bagetou
Poznámka k receptu
K rybě s vůní Francie nemusíte podávat přílohu – obsahuje totiž výbornou bylinkovou nádivku. Připravte si jen bagetu, kterou z pánve vytřete voňavou šťávu.
Načítám komentáře...