Ryba se sezamovou omáčkou
Seznam surovin
- ryba sladkovodní 1,5 kilogramu
- paprika zelená 1 kus (velká )
- cibule 3 kusy
- česnek 3 stroužky
- ořechy vlašské 100 gramů
- sezamová pasta Tahini 100 gramů
- šťáva citronová 1 kus (z 1 citronu)
- hroznové víno 200 gramů (kuličky)
- petržel kadeřavá/kudrnka 3 lžíce (nasekaná)
- olej olivový 10 lžic
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Vykuchanou a očištěnou rybu potřete na povrchu a zevnitř solí. Do olejem vylitého pekáčku položte rybu, potřete 3 lžícemi oleje a nechte asi 15 minut odležet.
Cibuli nakrájejte na kostičky a vložte ji do 2 lžic rozpáleného oleje. Přidejte najemno nakrájenou papriku a nasekané vlašské ořechy a smažte 5 minut. Potom přimíchejte 2 lžíce zelené petrželky a polovinu rozkrájených hroznových kuliček. Směs osolte a opepřete a naplňte s ní rybu.
Vložte do trouby vyhřáté na 200°C, teplotu zmírněte na 180°C a rybu pečte 40 - 50 minut. Na omáčku dobře promíchejte 3 - 4 lžíce citronové šťávy se sezamovou pastou, rozetřeným česnekem, ochuťte solí a pepřem. Rybu přendejte na nahřátou mísu, posypte zbylou petrželkou a hroznovými kuličkami. Omáčku podávejte zvlášť.
Poznámka k receptu
Vhodné přílohy jsou rýže, kuskus nebo bulgur.
Načítám komentáře...