Rybí koláč
Seznam surovin
Náplň:
- siven 2 kusy (lososovitý, až 3 kusy)
- mléko 400 mililitrů
- bobkový list 2 kusy
- pepř černý 10 kuliček
- cibule 1 kus
- pórek 1 kus
- celer řapíkatý 2 snítky
- hrášek 200 gramů (mražený)
- máslo 2 lžíce
- citronová kůra (z 1 citronu)
- petrželka velkolistá 1 lžíce
- kopr 1 lžíce
- estragon 1 lžíce
- sůl
- pepř
Bramborová poklička:
- brambory 1 kilogram
- máslo 50 gramů
- smetana na šlehání 100 mililitrů ( crème fraîche )
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte je do studené osolené vody a vařte 15–20 minut doměkka. uvařené brambory sceďte a rozšťouchejte s máslem. Pak pomalu přilévejte crème fraîche a šlehejte, dokud nezískáte hladkou kaši. osolte, opepřete a odložte stranou.
2. Do hrnce nalijte mléko, celý pepř a bobkový list a pomalu přiveďte k varu. Hrnec pak stáhněte z plotny a nechte 5 minut odstát.
3. Siveny omyjte a důkladně osušte papírovými utěrkami. Udělejte z nich filety, odstraňte kůži a nakrájejte na kousky.
4. Děrovanou lžící vyjměte z mléka koření. kousky ryby vložte do hrnce a pomalu zahřívejte. Vařte asi 10 minut, dokud nejsou ryby uvařené. Vyjměte je a nechte vychladnout. Do mléka vložte citronovou kůru, bylinky, přidejte lžíci másla a zahřívejte je, dokud se nerozpustí. Odložte stranou.
5. Cibuli nakrájejte na drobno, pórek a celer na tenká kolečka. na pánvi rozpalte lžíci másla a orestujte cibuli. Přidejte pórek, celer a hrášek a duste asi 10 minut, než zelenina změkne.
6. Zeleninu opatrně promíchejte s připravenými kousky ryb a vložte do zapékací mísy. Přelijte ochuceným mlékem a nakonec naneste vrstvu bramborové kaše. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte 25–30 minut
Poznámka k receptu
Pečením „pod pokličkou“ se chuti ryby, zeleniny a bylinek dokonale propojí. Náplň i kaši si navíc můžete připravit předem, později koláč jen zapečete v troubě.
Načítám komentáře...