Salát s pomelem a uzeným pstruhem
Seznam surovin
- pomelo 1/2 kusu
- pstruh 125 gramů (1 filet z uzeného )
- limetka 1 kus
- paprička chilli červená 2 kusy
- citronová tráva 1 kus (pouze silnější spodek stonku)
- ořechy 2 lžíce (burské, kešu nebo mandle)
- špenát (k podávání)
Dresink:
- kokos 8 lžic (strouhaný)
- galanga 1 kus (cca 2 cm)
- cibule šalotka 3 kusy
- cukr třtinový 50 gramů (nebo palmový)
- voda 250 mililitrů
- rybí omáčka 1 lžíce (případně dle chuti)
Postup přípravy
1. Připravte dresink. V malé pánvičce nasucho opražte kokos, než zezlátne. Galangal a šalotky nasekejte najemno a vložte do hrnce s vodou, palmovým cukrem a rybí omáčkou. Vařte na středním plamenu těsně pod bodem varu a přidejte polovinu strouhaného kokosu. Zbytek dejte stranou. Míchejte, dokud se většina vody nevyvaří, směs musí být lepkavá. Ochutnejte a případně přidejte rybí omáčku. Nechte vychladnout.
2. Pomelo oloupejte a odstraňte z něj blanky. Filet z ryby rozdělte na velikost sousta a dejte do mísy. Přidejte pomelo, s nadrobno nasekanou šalotkou, citronovou trávou a chilli papričkou. Limetu dobře omyjte, asi ze čtvrtiny plodu oloupejte kůru (jen zelenou část), nasekejte ji najemno a přijdete k ostatním surovinám. Z limety vymačkejte šťávu a zalijte jí obsah mísy.
3. Burské oříšky, kešu nebo mandle opečte nasucho na pánvi, nasekejte je nahrubo a spolu se zbylým kokosem a dresinkem lehce vmíchejte do salátu. Podávejte se špenátovými listy a měsíčky limetky na dochucení.
Poznámka k receptu
Sofiina verze thajského salátu miang, který se tradičně podává s krevetami. Všechny přísady jsou nakrájené zvlášť a stolovníci si je sami balí do soust. Sofia místo krevet podává uzeného pstruha a chutě v salátu má raději prolnuté. Pokud seženete betelové listy, použijte je místo špenátu.
Načítám komentáře...