Smažený kapr v těstíčku
Seznam surovin
- kapr 1/2 kusu (větší, vykuchaný a vykostěný)
- mouka pšeničná hladká 150 gramů
- vejce 2 kusy
- víno bílé 1 decilitr
- pepř (mletý)
- sůl
- olej (na smažení)
- celer řapíkatý (na ozdobení)
Na omáčku:
- zelenina kořenová 200 gramů (mrkev, petržel, celer)
- ananas 100 gramů (sterilovaný)
- meruňky 100 gramů (sušené)
- olej slunečnicový 100 gramů
- cibule 2 kusy (malá)
- rozinky 50 gramů
- cukr (podle chuti)
- koření chilli (mleté)
- pepř bílý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a opečeme ji spolu s drobně nakrájenou cibulí na oleji. Přidáme drobně nakrájený ananas a sušené meruňky, promícháme a 15 minut povaříme. Pak přidáme rozinky a omáčku rozmixujeme dohladka. Na závěr omáčku dochutíme špetkou soli, cukrem, chilli a bílým pepřem tak, aby byla sladkokyselá a pikantní.
Ze žloutků, vína a mouky umícháme hodně husté těstíčko, pozvolna do něj vmícháme sníh ušlehaný z bílků a těstíčko osolíme a lehce opepříme.
Kapra omyjeme, osušíme a nakrájíme na proužky široké přibližně 2 cm (celkem asi 12 – 16). Proužky kapra obalíme v připraveném těstíčku, usmažíme je dozlatova ve větším množství rozehřátého oleje (nejlépe ve fritéze) a necháme odkapat na savé papírové utěrce. Porce kapra rozdělíme na talíře, ozdobíme je řapíkatým celerem nakrájeným škrabkou na brambory na tenké nudličky a doplníme teplou omáčkou. Podáváme s rýží nebo bramborovou kaší.
Poznámka k receptu
Pro trochu orientální nádech můžete do těstíčka na obalení kapra vmíchat ještě špetku mleté skořice, půl lžičky mletého kari a trochu mletého chilli.
Načítám komentáře...