Štika ve slanině
Seznam surovin
- štika 2 kilogramy (vykuchaná)
- slanina anglická 12 plátků
- chléb toastový 6 plátků
- cibule 1 kus
- česnek 4 stroužky
- smetana 1 decilitr
- petržel hladkolistá 4 snítky
- tymián 4 snítky
- olej olivový
- máslo (kousek)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Plátky toastového chleba nakrájíme na kostky, nasypeme je do mísy a zvlhčíme smetanou. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji s kouskem másla do světlé zlaté barvy.
Olej scedíme a cibuli s česnekem přidáme do mísy s houskou. Vše osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku s tymiánem (několik snítek tymiánu si ještě necháme stranou) a promícháme.
Štiku omyjeme a osušíme. Obrátíme ji hřbetem dolů, uvnitř ji osolíme a lehce naplníme připravenou nádivkou (štiku neplníme moc, aby nádivka nevytékala při pečení ven nebo aby štika nepraskla). Celou štiku osolíme, opepříme a zabalíme ji do plátků anglické slaniny. Položíme ji na plát alobalu, potřeme olejem, poklademe snítkami tymiánu a dobře do alobalu zabalíme.
Štiku položíme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 45 minut. Necháme ji lehce prochladnout, pak ji opatrně vybalíme z alobalu a podáváme vcelku na prkénku.
Maso můžeme odřezávat podél páteře, nebo ostrým zubatým nožem z ní krájet podkovy.
Poznámka k receptu
Štiku podávejte s různými omáčkami, dipy, zeleninovými saláty a pečivem.
Načítám komentáře...