Uzený úhoř
Seznam surovin
- úhoř 2 plátky (filety)
- sůl mořská 200 gramů (hrubá)
- cukr hnědý 100 gramů
- koňak (40%) 1 decilitr (nebo brandy)
Postup přípravy
Filety z úhoře naložíme do 2 dílů hrubé mořské soli a 1 dílu hnědého cukru. Nejprve filety zastříkneme trochou brandy nebo koňaku tak, aby byly celé navlhčené. Pak je střídavě posypáváme solí a cukrem. Je důležité, aby byly filety důkladně posypané po celé ploše vzhledem k tomu, že je budeme marinovat celkem 6 hodin. Není třeba ukládat filety do lednice, stačí je přikrýt utěrkou nebo potravinářskou fólií.
Namarinované filety důkladně opláchneme pod tekoucí vodou a pečlivě osušíme.
Připravíme si gril: po stranách nasypeme žhavé dřevěné uhlí a na mřížku si připravíme pečící papír, aby se ryba nepřichytávala. Na žhavé uhlí položíme vodou nasáklé odštěpky z ořešáku, které nám pomohou rybu skvěle vyudit. Na pečící papír doprostřed grilu položíme namarinované a osušené filety. Zavřeme poklop grilu a udíme přibližně 7 minut. A můžeme servírovat; podáváme s bramborovou kaší, nebo jen tak s bílou bagetou.
Načítám komentáře...