Slávky na cidru
Seznam surovin
- slávky jedlé 2 kilogramy
- celer řapíkatý 4 snítky
- cibule šalotka 2 kusy
- česnek 2 stroužky
- cider 500 mililitrů
- olej olivový 2 lžíce
- petržel hladkolistá 1 hrst
- bageta (k podávání)
Postup přípravy
1. Slávky důkladně očistěte pod studenou tekoucí vodou, odstraňte byssová vlákna (vousy) a vyplá- chněte případný písek. Poškozené nebo otevřené mušle vyhoďte. Pootevřené slávky lehce zmáčkněte mezi prsty, pokud se zavřou, jsou v pořádku, jen se potřebovaly nadechnout.
2. Šalotku nakrájejte najemno, řapíkatý celer a česnek na plátky, vše zpěňte na oleji. Přidejte slávky, lehce promíchejte, přilijte cidre, přiveďte k varu, ztlumte plamen a přiklopte.
3. Duste maximálně 3–5 minut. Během té doby by se měly mušle otevřít. (Pokud je budete vařit příliš dlouho, budou gumové.) Neotevřené mušle odstraňte. Posypte nasekanou petrželovou natí, podávejte s křupavou bagetou a dobře vychlazeným cidrem.
Poznámka k receptu
Nezapomeňte, že to nejlepší se skrývá na dně hrnce, tekuté jablko se proměnilo v lahodnou šťávu, která se krásně vsákne do bagety.
Načítám komentáře...