SMAŽENÝ OKOUNÍK S BRAMBOROVÝM SALÁTEM
Seznam surovin
- okouník 800 gramů (filet)
- víno bílé 100 mililitrů
- šalvěj 1/2 lžičky (sušená)
- petržel hladkolistá 1 hrst
- rozmarýn 1/2 lžičky (sušený)
- česnek 1/2 lžičky (granulovaný)
- mouka pšeničná hladká (na obalení)
- vejce 2 kusy
- strouhanka (kukuřičná nebo panko na obalení)
- olej řepkový (na smažení)
brambory:
- sůl 600 gramů
- koriandr 1 lžíce (drcený)
- cibule červená 1 kus
- slanina anglická 100 gramů
- petržel hladkolistá 1 hrst
- ocet 1 lžíce (červený)
- olej řepkový 1 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. V hmoždíři rozdrťte šalvěj, rozmarýn a česnek. V hlubší míse směs bylinek a česneku smíchejte s vínem. Rybu nakrájejte na 8 porcí a dejte do marinády. Nechte odležet minimálně 1 hodinu.
2. Než se ryba namarinuje, oloupejte brambory, nakrájejte je na plátky a uvařte v osolené vodě. Slaninu nakrájejte na kousky, cibuli na klínky. V pánvi rozpalte lžíci oleje a orestujte na něm slaninu, pak přidejte cibuli. Když změkne, přidejte drcený koriandr, nechte ho rozvonět a zalijte octem. Nechte chvilku odpařit a stáhněte z plotny. Hotové brambory slijte a smíchejte je s cibulovou směsí a nasekanou petrželkou.
3. Marinovanou rybu osolte a obalte v klasickém trojobalu – tedy v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance (do té přidejte nadrobno nasekanou petrželku). Osmažte ve vyšší vrstvě oleje dozlatova a podávejte s bramborovým salátem. Bramborový salát je skvělý teplý i studený. Pokud se rozhodnete pro studenou variantu, připravte ho dřív, aby se správně vychladil.
Poznámka k receptu
Ať je to trendy, nebo ne, trojobal prostě bělomasým rybám sluší. Pokud si na kapra nemůžete zvyknout, zkuste jemného okouníka. A pokud vám kapr nevadí, ozvláštněte ho bylinkovou marinádou.
Načítám komentáře...