Španělské ptáčky z Klokočné
Seznam surovin
- cibule 3 kusy
- telecí maso 600 gramů (kýta)
- mrkev 2 kusy
- okurky kyselé 2 kusy
- vejce 3 kusy (natvrdo)
- hořčice (na potření)
- šunka 200 gramů
- slanina 100 gramů (klasický špek)
- olej (rostliný)
- máslo (dle potřeby)
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- vývar (z kostí)
- worcesterská omáčka (na dochucení)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Pokud máte telecí šál, který není příliš vysoký, odkrojte z něj jeden plátek o síle asi 1cm, ale nedokrojte ho. Dokrojte až druhý, stejně silný plátek. Krájejte vždy napříč, takzvaně přes vlákno.
2. Tento dvojitý plátek rozložte jako knihu či motýla a hodně dotenka ho rozklepejte, na výšku asi 3mm.
3. Každý plátek lehce osolte, opepřete a potřete hořčicí. Zakápněte ho worcesterskou omáčkou.
4. Teď se pusťte do sestavování ptáčků: Na každý plátek masa položte jeden nebo dva plátky šunky a tence nakrájený špek. Navrch položte na čtvrtky rozkrojenou okurku, dlouhý hranolek mrkve a čtvrtku vejce.
5. Teď přijde důležitý trik - u Sapíků se ptáčky nesvazují nití ani nespichují jehlami, ale pouze velmi pevně a důkladně stočí. Je to umožněno tím, že maso je velmi dotenka rozklepané, a je proto hodně vláčné.
6. Připravte si malý pekáček a vymažte ho olejem. Stočené plátky pak klaďte těsně vedle sebe „švem“ dolů. Podlijte je trochou vývaru, pekáček přikryjte a vložte do trouby předehřáté na 140°C. Duste asi 1 hodinu.
7. Zvlášť si připravte omáčku. V kastrolu rozehřejte olej (s kouskem másla) a osmažte na něm na kostičky nakrájené cibule. Přidejte na drobné kostičky nakrájený špek a mrkev.
8. Vmíchejte lžičku hořčice, orestujte, zaprašte moukou a podlijte vývarem a šťávou, kterou ptáčky pustily při dušení. Osolte, opepřete a asi 20 minut povařte.
9. Povařenou omáčku pak přes síto propasírujte k ptáčkům. Na závěr můžete přidat kousek najemno nakrájené okurky, orestované na jemně nakrájeném špeku. Ptáčky podávejte s rýží či knedlíkem.
Načítám komentáře...