ŠUNKA V TĚSTĚ
Seznam surovin
- šunka 2 kilogramy
- listové těsto 500 gramů
- cibule 1 kus (malá)
- česnek 3 stroužky
- ocet jablečný 30 mililitrů
- hořčice dijonská 2 lžíce
- hřebíček 3 kusy
- med 3 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- vejce (na potření)
- sůl hrubá (na posypání)
- semínka sezamová (na posypání)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Šunku uvařte na páře doměkka, trvá to asi 45 minut. Pak ji nechte zchladnout a připravte směs na potření: cibuli i česnek nakrájejte nadrobno a orestujte na rozpáleném oleji. Přidejte drcený hřebíček, sůl, pepř, ocet a hořčici, rozmíchejte a krátce povařte, vmíchejte med. Stáhněte směs z plotny a nechte ji zchladnout.
2. Rozválejte těsto do obdélníku o velikosti, do které šunku pohodlně zabalíte. Položte ji na plát a volné těsto kolem nařežte na šikmé proužky (vcelku můžete nechat těsto na obou koncích šunky, vypadá lépe, když jsou zakryté). Šunku potřete medovou směsí a překládejte přes ni proužky těsta, aby tvořily vzor. Potřete je rozšlehaným vejcem, hrubou solí a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 45 minut. Hotovou šunku krájejte na silné plátky, je skvělá teplá i studená.
Poznámka k receptu
Nevíme přesně, jak Jaromír Trejbal Burianovi šunku připravoval, jsme si ale jistí, že tu naši by slavný komik neodmítl. Jemné maso a křupavé těsto totiž doplňuje výborná, sladce pikantní omáčka.
Načítám komentáře...