Ossobuco in bianco
Seznam surovin
- telecí maso 2,5 kilogramu (koleno)
- cibule 1 kus
- mrkev 2 kusy
- celer 1/2 kusu (středně velký)
- česnek 1 palička
- houby sušené 2 hrsti (hřiby)
- tymián 2 hrsti (čerstvý)
- bobkový list 3 kusy
- kardamom 1/4 lžičky (mletý)
- skořice 1/4 lžičky (mletá)
- víno bílé 500 mililitrů (suché)
- vývar kuřecí 500 mililitrů
- olej olivový 3 lžíce
- máslo 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Telecí koleno naporcujte na 4–6 kousků, tuhle práci ale za vás zvládne řezník, který koleno nařeže na silné plátky masa s morkovou kostí uprostřed. Každý kus důkladně z obou stran osolte a opepřete. Ve větším hrnci nebo vyšším pekáči rozpalte olej s máslem, kousky kolena zprudka opečte a vyndejte z hrnce.
2. Ve výpeku nechte zesklovatět nadrobno posekanou cibuli, přidejte kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky a rozdrcené stroužky česneku. Promíchejte a po pár minutách vmíchejte sušené houby. Předem je nenamáčejte, aby příliš neobarvily výpek. Vmíchejte nasekaný tymián, bobkový list, kardamom i skořici, po chvíli do hrnce vraťte maso, podlijte vínem i vývarem a na velmi mírném plamenu pod pokličkou duste asi 3 hodiny.
Poznámka k receptu
Přesně to jídlo, které jednou ochutnáte, a chcete ho pořád. Navíc je ideální pro větší společnost – servírované uprostřed stolu ve velkém hrnci nebo pekáči. Skvělou přílohou k němu je právě milánské risotto, dobře však poslouží i křupavá bageta.
Načítám komentáře...