Ossobuco s milánským risottem
Seznam surovin
- telecí maso 4 plátky (ossobuco)
- mrkev 1 kus
- petržel kořenová 1 kus
- cibule 1 kus (malá)
- česnek 2 stroužky
- víno bílé 150 mililitrů
- vývar hovězí 800 mililitrů
- rajčatový protlak 1 lžíce
- mouka pšeničná hladká (na poprášení)
- olej olivový 4 lžíce
- chléb toastový 2 plátky
- citronová kůra (z 1 citronu)
- tymián 6 snítek (čerstvý)
- sůl
- pepř
Risotto:
- rýže 250 gramů (Arborio Carnaroli)
- šafrán 0,1 gramu
- vývar hovězí 1,2 litru
- cibule šalotka 1 kus
- víno bílé 50 mililitrů
- máslo 100 gramů
- sýr Parmezán 1 hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Mrkev a petržel nakrájejte na kolečka, cibuli na klínky, 1 stroužek česneku na plátky. Maso zaprašte hladkou moukou. V hrnci se silným dnem, který je vhodný do trouby, rozpalte polovinu oleje a maso na něm zprudka z obou stran opečte dozlatova. odložte ho stranou, přilijte zbylý olej a orestujte mrkev a petržel. Když začne zlátnout, přidejte cibuli, česnek a opečte dozlatova.
2. Do hrnce přidejte protlak a nechte ho minutku zarestovat, pak přilijte víno a nechte odpařit. přilijte vývar, vraťte do hrnce maso a pečte 30 minut na 180°c. Jakmile je maso měkké, můžete šťávu nechat nebo ji v rendlíku zredukovat do husté omáčky. nakonec do ní vmíchejte lístky ze 4 snítek tymiánu
3. Zatímco se maso peče, přiveďte v hrnci k varu vývar na risotto. v dalším hrnci rozpalte 2 lžíce másla a orestujte na něm nadrobno nakrájenou šalotku. pak přidejte rýži (neproplachujte ji, škrob je v tomto případě žádoucí) a opékejte ji, dokud nezprůsvitní a nezačne lehce praskat. Zalijte rýži vínem a nechte ho odpařit. vmíchejte šafrán a přidejte naběračku vývaru. Míchejte, dokud se vývar nevstřebá, pak přilijte další část. Tak pokračujte, dokud se rýže ve vývaru neuvaří, měla by být al dente. Nakonec hrnec stáhněte z plotny, vmíchejte zbylé máslo a parmazán a nechte 10 minut odpočinout.
4. Toastový chleba rozmixujte najemno a na suché pánvi opečte dozlatova. Přidejte prolisovaný stroužek česneku, zbylý tymián, citronovou kůru a podle chuti osolte a opepřete. promněte, aby se všechny chutě spojily. Na každý talíř dejte trochu risotta, na něj položte plátek ossobuka, přelijte omáčkou a posypte gremolatou.
Poznámka k receptu
Milánské risotto je samo o sobě perfektní a vylepšit ho může jen měkké, rozpadající se ossobuco s omáčkou z kořenové zeleniny. v Miláně do základu nepřidávají rajčata, zato ho na konci posypou skvělou gremolatou.
Načítám komentáře...