TELECÍ FILET SE ŠŤOUCHANÝMI FIALOVÝMI BRAMBORAMI
Seznam surovin
- telecí maso 800 gramů (svíčková)
- česnek 1 stroužek
- tymián 1 snítka (čerstvý)
- omáčka demi-glace 100 mililitrů
- medvědí česnek 1 hrst
- olej olivový 50 mililitrů
- sůl
ŠŤOUCHANÉ BRAMBORY:
- brambory 600 gramů (fialové)
- máslo 60 gramů
- cibule šalotka 1 kus
- cibulka jarní 4 snítky
- sůl
K PODÁVÁNÍ:
- fazole 200 gramů (Fava)
- mrkev 12 kusů (mladá)
- máslo 80 gramů
- špenát baby 1 hrst
- olej olivový 1 lžíce
- sůl
Postup přípravy
1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě a ještě teplé je oloupejte a rozšťouchejte nahrubo. Šalotku nakrájejte nadrobno a orestujte na rozpáleném másle. Přidejte brambory, promíchejte a stáhněte z plotny. Vmíchejte nasekanou jarní cibulku.
2. Fazole vhoďte do vroucí osolené vody, nechte pár minut vařit a pak je zchlaďte pod studenou vodou. Oloupejte je. Mrkve uvařte doměkka. Před podáváním je krátce prohřejte v máslové emulzi (v másle smíchaném s vodou). Špenát osolte a zakápněte olivovým olejem.
3. Česnek oloupejte a rozmáčkněte plochou stranou nože. Maso nakrájejte na porce a osolte. V pánvi rozpalte asi 1 lžíci oleje, přidejte česnek, tymián a pomalu na oleji maso opečte. Medvědí česnek rozmixujte se zbylým olejem a vmíchejte do demi-glace. Maso podávejte s omáčkou, bramborami a připravenou zeleninou.
Poznámka k receptu
Křehký filet doplňuje perfektní omáčka z demi-glace a medvědího česneku. Až jeho sezona mine, zkuste vmíchat jinou zeleň. Fialové brambory jsou velmi efektní, pokud je ale neseženete (a nepotřebujete dostat hosty do kolen), bez obav použijte ty obyčejné.
Načítám komentáře...