Telecí hřbet
Seznam surovin
- telecí maso 400 gramů (hřbet)
- lišky 200 gramů (čerstvé)
- brusinky 50 gramů (sušené)
- víno portské 100 mililitrů
- brambory 200 gramů
- smetana 50 gramů (crème fraîche )
- pyré 30 gramů (lanýžové)
- olej 15 gramů (z bílých lanýžů)
- zelenina kořenová 100 gramů
- koření divoké 10 kusů
- cibule šalotka 2 kusy
- rajčata 1 kus
- estragon 1 snítka (čerstvý)
- víno červené 100 mililitrů
- omáčka demi-glace 50 mililitrů
- vývar kuřecí 50 mililitrů
- máslo 2 lžíce (přepuštěné)
- olej olivový 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Brusinky dejte do portského a marinujte 30 minut. Brambory uvařte v osolené vodě doměkka.
2. Připravte omáčku: kořenovou zeleninu, rajče a šalotku nakrájejte nadrobno. V hrnci rozpalte olej a orestujte na něm kořenovou zeleninu. Když začne zlátnout, přidejte šalotku a rajče a ještě pár minut restujte. Přilijte víno, nechte ho odpařit a přidejte i vývar a demi-glace. Vařte, dokud se tekutina nezredukuje o 1/3. Omáčku rozmixujte.
3. Telecí hřbet osolte a opepřete a zprudka ze všech stran opečte na přepuštěném másle a pak dopečte v troubě předehřáté na 200°C, mělo by stačit 6 minut.
4. Lišky očistěte a orestujte na přepuštěném másle, vmí- chejte nasekaný tymián a osolte. Pak k nim vmíchejte okapané brusinky.
5. Uvařené brambory smíchejte s crème fraîche, lanýžovým olejem a pyré.
Načítám komentáře...