Nadívané telecí hrudí
Seznam surovin
Maso:
- telecí maso 1 kilogram (hrudí s kostmi)
- vývar 200 mililitrů
- mouka 2 lžíce (hladká)
Nádivka:
- pečivo 200 gramů (bílé)
- smetana na šlehání 50 mililitrů
- máslo 100 gramů
- šunka 100 gramů
- mrkev 1 kus (větší)
- petržel hladkolistá 1 hrst (najemno nakrájené)
- citronová kůra (z jednoho citronu)
- vejce 3 kusy (žloutky zvlášť)
- muškátový oříšek 1 špetka
- sůl
Postup přípravy
1. Nejdřív si připravte nádivku. Pečivo pokrájejte na kostičky a zakapejte je smetanou a asi polovinou rozpuštěného másla. Přidejte šunku nakrájenou na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkev,
petrželku a citronovou kůru. Vmíchejte žloutky a nastrouhaný muškátový oříšek. Osolte a nakonec opatrně vmíchejte dotuha ušlehané bílky a směs dochuťte.
2. Do masa prořízněte co nejhlubší kapsu paralelně s kostmi. Maso dobře osolte vně i zevnitř a pak naplňte nádivkou. Dobře ho uzavřete (párátky nebo kuchyňskou nití) a potřete zbylým máslem. Vložte do pekáče, zalijte vývarem a zakryté pečte v troubě předehřáté na 140 °C asi hodinu za občasného
přelití vypečenou šťávou. Pokud by se příliš vypékala, můžete dolít trochu vroucí vody. Odkryjte a dopékejte zhruba stejnou dobu, až bude maso měkké.
3. Maso vyjměte a šťávu na mírném plameni zahustěte hladkou moukou. Důkladně promíchejte a poté zalijte 500 ml hovězího vývaru. Povařte asi 15 minut a pak šťávu propasírujte přes jemné síto na maso.
Načítám komentáře...