Telecí jazyk
Seznam surovin
- telecí maso 200 gramů (jazyk)
- zelenina kořenová 200 gramů
- koření divoké
- křen 50 gramů
- cibule šalotka 1 kus
- víno bílé 50 mililitrů
- smetana na šlehání 100 mililitrů
- cibule červená 200 gramů
- ocet vinný 50 gramů (červený)
- víno červené 100 decilitrů
- víno portské 100 mililitrů
- cukr třtinový 2 lžíce
- máslo
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Červenou cibuli nakrájejte na klínky, dejte ji do rendlíku a přidejte portské a červené víno, cukr a ocet. Pomalu a na nízkou teplotu vařte, dokud cibule nezměkne a částečně se nerozvaří, tekutina se nezredukuje a nevznikne směs podobná marmeládě.
2. Jazyk uvařte s kořenovou zeleninou a divokým kořením doměkka. Pak ho osušte a orestujte na másle.
3. Šalotku nakrájejte nadrobno, orestujte na másle a zalijte bílým vínem. Nechte ho odpařit, přidejte smetanu a kousek křenu. Nechte krátce povařit, aby křen směs ovoněl, a vyjměte ho.
Poznámka k receptu
K hovězímu či telecímu jazyku pociťuje spousta lidí nedůvěru, ale pokud ji překonáte, čeká na vás parádní maso s jemnou chutí, kterou zvýrazní čerstvý křen.
Načítám komentáře...