Telecí pečínka s vánoční krustou
Seznam surovin
- telecí maso 600 gramů (pečeně bez kosti)
- šunka 2 plátky (sušená)
- datle 40 gramů (sušené, bez pecek)
- máslo 20 gramů
- perník 20 gramů (strouhaný)
- olej olivový 2 lžíce
- šalvěj 2 lístky
- pepř (čerstvě mletý)
- sůl
Na přílohu:
- kukuřičná krupice 100 gramů (instantní, na přípravu polenty)
- sýr Parmezán 40 gramů (strouhaný)
- fazolky zelené 500 gramů
- sůl
Na omáčku:
Postup přípravy
Kukuřičnou krupici nasypeme do 7 dl vroucí osolené vody, povaříme 3 minuty, odstavíme z ohně a přimícháme parmazán. Kaši rozetřeme ve dvoucentimetrové vrstvě na plech vyložený fólií a necháme zchladnout.
Maso rozkrojíme na 4 špalíky, opepříme je, opečeme ze všech stran na olivovém oleji, přeložíme je do pekáčku a osolíme. Šunku nakrájíme na co nejjemnější kostičky a promícháme s perníkem, jemně nakrájenými datlemi, máslem a nakrájenou šalvějí. Z hmoty utvoříme čtyři placičky, kterými zakryjeme válečky masa a vše zapečeme asi 15 minut při 175 °C.
Na másle zesklovatíme dýni a cibuli nakrájené na kostičky, zalijeme je vývarem a dusíme doměkka. Pak odebereme asi 2 lžíce dýně, zbytek zalijeme smetanou, rozmixujeme dohladka, podle chuti osolíme, přidáme muškátový květ, svaříme do krémovité konzistence a přimícháme odebrané kostičky dýně.
Upečené maso necháme před krájením na teplém místě ještě alespoň 5 minut ustálit, pak ho nakrájíme, rozdělíme na talíře a doplníme teplou omáčkou. Jako přílohu podáváme hvězdičky vykrojené z plátu polenty, které jsme krátce ohřáli v mikrovlnné troubě a krátce povařené zelené fazolky.
Poznámka k receptu
Uvařené zelené fazolky podélně rozkrojte a krátce prohřejte na pánvi s kouskem másla.
Načítám komentáře...