Ossobuco
Seznam surovin
- telecí maso 4 plátky (zadní kolínko)
- vývar kuřecí 3 decilitry (nesolený)
- víno červené 2 decilitry
- máslo 100 gramů
- cibule 1 kus (malá)
- rajčatová passata 2 lžíce (hustá rajčatová šťáva )
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- rozmarýn
- oregano
- bazalka
- pepř černý (mletý )
- sůl
- olej olivový 1 lžíce (na pečení)
- máslo (kousek, na pečení)
- olej 1 lžíce (na pečení)
- máslo (kousek, na pečení)
Směs 1:
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrst (nasekaná )
- česnek 5 stroužků
- citronová kůra (z půlky citronu, nakrájená na nudličky)
Směs 2:
- celer 80 gramů
- mrkev karotka 80 gramů
- cibule 1 kus (malá )
Postup přípravy
Plátky telecího osolíme, opepříme a poprášíme je hladkou moukou. V kastrolu rozehřejeme olej a máslo, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova. Cibuli vyjmeme, do kastrolu vložíme plátky masa a po obou stranách je pomalu opečeme dozlatova. Vyjmeme je z kastrolu a dáme stranou.
Do kastrolu s výpekem nalijeme víno, rajčatovou passatu a vývar a přivedeme k varu. Vrátíme zpět maso s cibulí a pomalu dusíme na mírném ohni, dokud není maso tak měkké, že ho lze krájet lžící. Během dušení maso každých 15 minut obracíme a podle potřeby přidáváme vždy trochu horké vody.
Během dušení připravíme sofrito a gremolatu. Na sofrito nakrájíme všechnu zeleninu na drobné kousky a pomalu je podusíme doměkka na troše oleje s máslem (zelenina ale nesmí být hnědá). Nasekanou petrželku smícháme s drceným česnekem a citronovou kůrou, přimícháme k podušené zelenině a krátce prohřejeme. Vše přidáme k měkkému masu spolu s nasekanou bazalkou, oreganem a rozmarýnem a ještě 10 minut společně prohřejeme. Nakonec ossobuco podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Poznámka k receptu
Ossobuco můžete na talířích ozdobit opečenými kousky malých žampionů. Podávejte ho s křupavým bílým pečivem nebo třeba tradičně s milánským rizotem.
Načítám komentáře...