Telecí kotlety
Seznam surovin
- telecí maso 4 kusy (kotlety)
- máslo 4 lžíce
- olej olivový 2 lžíce
- cibule šalotka 2 kusy (nebo jarní cibulka)
- víno bílé 120 mililitrů (suché nebo vermut)
- vývar 250 mililitrů
- petrželka velkolistá (na ozdobení)
- koření (provensálské)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Maso osušte. Rozehřejte část másla s olejem na pánvi a kotlety z obou stran osmažte, aby hezky zezlátly.
2. Osolte je a opepřete, rozložte do formy, okolo vsypte cibulku, vlijte víno a vývar (asi do poloviny výšky masa), okořeňte, uveďte do varu, přikryjte a pomalu a mírně asi 50 minut duste, až bude maso křehké.
3. Maso vyndejte a udržujte v teple. Šťávu odvařte, až bude sirupovitá. Dochuťte a do horké šťávy z masa vmíchejte po částech zbylé studené máslo, které ji krásně, jemně zahustí. Už nevařte. Podávejte posypané nakrájenou petrželkou, s cuketovou timbalou a čerstvou bagetou. Stejným způsobem můžete připravit i plátky telecího masa z kýty, nakrájené přes vlákno.
Recept na Cuketovou Tinbalu najdete zde
Poznámka k receptu
Hebké růžové telecí maso podušené na víně – co víc si v zemi gurmetů přát?
Načítám komentáře...