Telecí pečínka na smetaně
Seznam surovin
- telecí maso 1 kilogram (kýta bez kosti)
- smetana na šlehání 3 decilitry
- vývar masový 2,5 decilitru
- cibule 2 kusy
- máslo 50 gramů
- petrželka velkolistá 2 lžíce (nasekaná)
- olej 1 lžíce
- hřebíček 2 kusy (celý)
- tymián
- pepř černý
- sůl
Postup přípravy
Kýtu důkladně omyjeme a očistíme. Ovážeme ji provázkem tak, aby při pečení měla pravidelný tvar, a osolíme a opepříme.
Kýtu zprudka opečeme ze všech stran na rozpáleném másle s olejem. Maso přendáme do pekáčku, na výpeku orestujeme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme ji k masu společně s tymiánem a hřebíčky. Maso podlijeme částí horkého vývaru, zakryjeme a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 90 minut doměkka. Maso pravidelně obracíme a podléváme vývarem. Hotové maso vyjmeme, zbavíme provázku a ponecháme v teple.
Šťávu propasírujeme přes husté síto, vešleháme smetanu, ochutíme solí a pepřem a necháme přejít varem. Na plátky nakrájené maso rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a posypeme petrželkou.
Poznámka k receptu
Ke smetanovým omáčkám podávejte houskové či karlovarské knedlíky, těstoviny, rýži nebo máslové noky.
Načítám komentáře...