Telecí plátky s omáčkou z hub
Seznam surovin
- telecí maso 4 plátky (kýta)
- houby nakládané 250 gramů (nakyselo)
- smetana na šlehání 2 decilitry
- vývar masový 2 decilitry (může být z kostky)
- šunka pršut 4 plátky (může být i bavorský špek)
- máslo 40 gramů
- mouka pšeničná hladká 40 gramů
- cibule 1 kus
- olej olivový 2 lžíce
- rozmarýn 4 snítky
- bobkový list 1 kus (celý)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
V rendlíku rozpustíme máslo a přidáme nakrájenou cibuli a mouku. Mícháme, dokud mouka nezačne růžovět, a poté jíšku necháme zchladnout. V kastrolu zahřejeme vývar se smetanou. Jíšku dáme do misky, po částech do ní vmícháme polovinu vývaru se smetanou a rozšleháme. Rozšlehanou jíšku vmícháme do kastrolu, přidáme bobkový list a za občasného míchání vaříme asi 30 minut.
Maso mezitím naklepeme, poklademe z jedné strany pršutem a propíchneme snítkou rozmarýnu. V pánvi rozpálíme olivový olej a telecí plátky na něm zprudka opečeme z obou stran. Potom stranu bez pršutu osolíme a dopečeme z každé strany ještě asi 2 minuty.
Houby nalijeme do sítka a necháme odkapat. Vložíme je do omáčky a podle chuti přidáme sůl a čerstvě mletý pepř. Omáčku na talíři doplníme masem a přílohou.
Načítám komentáře...