Telecí řízek s pošírovaným chřestem a citrónovou omáčkou
Seznam surovin
- chřest 2 kusy (čerstvý zelený)
- chřest 2 kusy (čerstvý bílý)
- telecí maso 150 gramů (kýta)
- mouka pšeničná hladká 15 gramů
- vejce 1 kus
- smetana na šlehání 180 mililitrů (rozdělit na 30ml a 150ml)
- strouhanka 50 gramů
- máslo 150 gramů (přepuštěné)
- sůl
- citron 1 kus
- máslo 5 gramů
Postup přípravy
Zelený chřest, ze kterého odkrojíme dřevnatý konec, dáme pomalu táhnout do osolené vroucí vody s bílým chřestem, který se musí oloupat od tvrdé slupky a odříznout od dřevnatého a hořkého konce, na cca 5-6 minut. Uvařený bílý chřest dáme zchladit do ledové vody.
Z telecí kýty si nakrájíme řízek 150 g, naklepeme a obalíme v hladké mouce, v osoleném rozšlehaném vajíčku s troškou smetany na šlehání 30ml a ve strouhance. Obalený řízek pomalu smažíme v přepuštěném másle.
Přepuštěné máslo si uděláme tak, že si obyčejné máslo rozpustíme a sbíráme z něj syrovátku, získáme tak jen čistý tuk, který se při smažení nepřipaluje.
Z omytého citrónu nastrouháme kůru a společně s vymačkanou šťávou dáme svařit s 30% smetanou na šlehání 150 ml, necháme zredukovat na poloviční množství. Omáčku dáme do šlehačkové láhve.
Na talíři pokrájíme chřest na 2 cm špalíčky, které pokapeme rozpuštěným máslem 5 g, přidáme osmažený řízek a chřest zastříkneme našlehanou citrónovou omáčkou.
Načítám komentáře...