Telecí saltimbocca
Seznam surovin
- telecí maso 600 gramů (kýta)
- šalvěj 12 lístků
- šunka parmská 12 plátků
- mouka pšeničná hladká 3 lžíce
- olej olivový 100 mililitrů
- víno bílé 150 mililitrů (suché)
- máslo 100 gramů
- voda 180 mililitrů
- pepř černý (mletý)
- sůl
Postup přípravy
1. Máslo nakrájejte na kostičky a dejte vychladit do lednice. Maso nakrájejte na plátky a naklepejte je. Každý plátek by měl být asi 0,5 cm vysoký. Z obou stran je osolte a opepřete. Na každý plátek položte lístek šalvěje, zakryjte ho plátkem šunky a lehce poprašte moukou.
2. Rozpalte pánev s těžkým dnem. Jakmile se z ní kouří, přilijte část oleje a postupně opečte plátky masa šunkou dolů, podle potřeby dolévejte olej. Když máte všechny plátky opečené, vraťte je do pánve a zalijte vínem. Jakmile se víno odpaří, přilijte vodu a snižte teplotu na minimum. Pak postupně přidávejte studené máslo a občas pánví zakružte, aby se rozpustilo - vytvoří jemnou hladkou šťávu. Stáhněte z ohně, podávejte se šťouchanými bramborami.
Recept na Šťouchané brambory najdete zde.
Poznámka k receptu
Název slavného římského jídla v překladu znamená, že samo skáče do úst. A je to pravda. Kombinace telecího, šalvěje a parmské šunky je tak dokonalá, že sotva odtrhnete oči od talíře.
Načítám komentáře...