Vídeňský řízek I
Seznam surovin
Na 4 porce:
- telecí maso 600 gramů (kýta)
- máslo 250 gramů (na smažení)
- olej řepkový 5 lžic (na smažení)
- citron 4 dílky (skrojky k podávání)
- brusinky (nakládané k podávání)
- sůl
- pepř
Na obalení:
- smetana na šlehání 2 lžíce
- pečivo 3 kusy (2-3 čerstvé housky)
- mouka pšeničná hladká
- paprika sladká
- vejce 2 kusy
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. Maso odblaňte a nakrájejte na 4 plátky. Na několika místech po obvodu nařízněte jejich okraje a naklepejte je na sílu asi 4mm. Z obou stran mírně osolte a opepřete.
2. Mezitím vyšlehejte smetanu do polotuha a housku rozsekejte v mixéru na měkkou strouhanku (nemusí být příliš jemná).
3. Mouku smíchejte s paprikou. Rozšlehaná vejce osolte, opepřete a zlehka k nim přimíchejte šlehačku.
4. Maso obalte v ochucené mouce, ve vaječné směsi a ve strouhance a ihned smažte (každý plátek zvlášť, protože jsou opravdu velké) v hlubší pánvi ve vyšší vrstvě rozehřátého másla s olejem (řízek by měl být v tuku vždy ponořen celý). Přebytečný tuk odsajte pomocí papírových kuchyňských utěrek a podávejte s lehkým bramborovým salátem, se skrojky citronu a s nakládanými brusinkami.
Recept na Lehký bramborový salát najdete zde
Poznámka k receptu
Do tenka rozklepaný plátek z části telecí kýty zvané oříšek v hebkém kabátku z čerstvé strouhanky by měl pokrýt většinu talíře!
Načítám komentáře...