Dušené telecí se zelím a jogurtem
Seznam surovin
- telecí maso 600 gramů (plec)
- zelí kysané 400 gramů
- cibule 1 kus
- jogurt bílý 200 gramů
- olej 3 lžíce
- mouka pšeničná hladká 1 lžíce
- rajčatový protlak 1 lžíce
- česnek 2 stroužky
- kmín 1 lžička
- paprika sladká 1 lžička (mletá)
- pepř černý (čerstvě drcený)
- sůl
Postup přípravy
Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a zprudka je opečeme dozlatova v kastrolu na rozehřátém oleji. Přisypeme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a společně opékáme, dokud nezačne cibule zlátnout. Pak přidáme plátky česneku a kmín a ještě krátce společně opečeme.
Přimícháme mletou papriku, osolíme, opepříme, zalijeme 5 dl teplé vody a rychle přivedeme k varu. Kastrol zakryjeme poklicí a maso pomalu dusíme asi 40 minut.
Ze zelí vymačkáme štávu a zelí lehce překrájíme. Přidáme ho k podušenému masu, podle potřeby přilijeme sklenku vody a dále vše společně dusíme ještě 20 minut.
V misce smícháme polovinou jogurtu a 2 dl vody. Přidáme mouku a protlak a dobře rozšleháme. Směs přes sítko přilijeme k masu a mícháme, dokud se vše nezačne vařit. Pak snížíme teplotu a maso se zelím a omáčkou necháme zvolna alespoň 10 minut zvolna provařit.
Před podáváním vše podle chuti přisolíme, rozdělíme na talíře a každou porci doplníme lžící jogurtu.
Načítám komentáře...