Telecí ragú s houbami
Seznam surovin
- telecí maso 500 gramů (kýta)
- moučka bramborová (škrob) 1 lžíce
- sádlo 5 lžic (vepřové)
- sůl
- pepř
Omáčka:
- hříbky 2 kusy (středně velké)
- lišky 1 hrst
- sádlo 1 lžíce
- cibule šalotka 2 kusy (najemno nakrájené)
- tymián (několik snítek+čerstvá majoránka a petrželka)
- houby nakládané 5 lžic (i s lákem)
- vývar kuřecí 200 mililitrů
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- smetana zakysaná 2 lžíce
- sůl
- pepř
Postup přípravy
1. KROK: Maso pokrájejte na kostky o velikosti asi 3 x 3 cm. Osolte je a opepřete, posypte solamylem a lžící promíchejte, aby se jím všechny obalily.
2. KROK: Nyní začněte s přípravou omáčky. Hříbky pokrájejte na větší kousky, menší lišky
nechte celé, větší překrojte. Na sádle zpěňte najemno nakrájenou šalotku. Vsypte čerstvé
houby a asi pět minut je restujte, aby zvláčněly. Přisypte lístky tymiánu, základ
osolte a opepřete a přidejte naložené houby i s nálevem. Restujte ještě přibližně 3 až
4 minuty. Poté přilijte vývar a vařte odkryté asi pět minut, aby se tekutina odpařovala.
3. KROK: Maso zprudka a krátce opečte ve vyšší vrstvě rozpuštěného sádla. Poté ho
děrovanou naběračkou vyjměte a přebytečný tuk ze smažení nechte odsát na papírové
kuchyňské utěrce.
4. KROK: Orestované maso přidejte do připraveného základu na omáčku, vlijte
smetanu a vše ještě 5 až 10 minut nechte za občasného promíchání probublávat
na nízkém plameni. Ragú odstavte ze sporáku a vmíchejte k němu nahrubo pokrájenou
čerstvou majoránku a hladkolistou petrželku. Jemně nakyslou chuť omáčky pak podpořte
přídavkem zakysané smetany. Nyní stačí už jen připravit hrnkové knedlíky (je to snadné,
recept najdete na vedlejší straně) a servírovat.
Poznámka k receptu
Máte-li pocit, že příprava tohoto luxusně vypadajícího jídla prostě musí být složitá, opak je pravdou. K jeho přípravě vám stačí základní kuchyňské dovednosti a samozřejmě kvalitní a čerstvé suroviny. Až ho pak ponesete na stůl, můžete si být jisti, že sklidíte pochvalu!
Načítám komentáře...