Vitello tonnato - Telecí s tuňákovou omáčkou
Seznam surovin
- telecí maso 500 gramů (kýta)
- víno bílé 500 mililitrů (suché)
- rozmarýn 3 snítky
- tymián 2 snítky
- olej olivový 1 lžíce
- tuňák v oleji 250 gramů
- mrkev 1 kus (větší)
- kapary 1 lžíce
- ančovičky 5 kusů
- máslo 3 lžíce (přepuštěné)
- majonéza 3 lžíce (3-5 lžic)
- sůl
- pepř
- kapary (k podávání)
- řepa červená (listy mladé řepy k podávání)
Postup přípravy
1. Telecí kýtu očistěte, omyjte a v míse zalijte vínem. Přidejte bylinky a nechte přes noc stát v lednici. Maso krásně zkřehne. Druhý den kýtu důkladně osušte a svažte potravinářským provázkem do tvaru válečku. Na troše olivového oleje ji ze všech stran opečte dozlatova (nejlepší je maso opékat rovnou v pekáči, ve kterém ho budete dávat do trouby).
2. K masu přidejte do pekáče tuňáka, na špalíky nakrájenou mrkev, kapary i ančovičky, lehce podlijte vodou a společně pečte asi 1 - 1,5 hodiny v troubě předehřáté na 100 °C.
3. Maso vyjměte z pekáče a nechte vychladnout. Zbytek surovin přendejte do mísy a rozmixujte dohladka. Vmíchejte máslo a majonézu a vzniklou omáčku dochuťte solí a pepřem. Maso pokrájejte na tenké plátky a přelijte omáčkou. Podávejte ozdobené lístky mladé řepy a kapary.
Poznámka k receptu
- Původní a nejstarší receptury na vitello tonnato předepisují telecí maso vařit ve vývaru a tuňákovou omáčku udělat zvlášť. Varianta maso nevařit, ale péct dohromady se všemi ingrediencemi
- Nutné počítat s odležením masa přes noc.
Načítám komentáře...