Vlámské telecí ragú
Seznam surovin
- telecí maso 800 gramů (zadní)
- ocet 2 decilitry
- cibule 1 kus (větší)
- mrkev 200 gramů
- celer řapíkatý 150 gramů
- kapusta 150 gramů
- máslo 150 gramů
- tymián 1 snítka
- bobkový list 5 kusů
- víno bílé 3 decilitry
- sůl
- pepř bílý (mletý)
- smetana 2 decilitry
- žloutek 2 kusy
Postup přípravy
Telecí maso nakrájíme na kostky a vložíme je do hrnce. Maso zalijeme vodou tak, aby bylo ponořené, přidáme ocet a vaříme asi 20 minut, až maso zcela zbělá. Pak ho scedíme a odložíme stranou.
Cibuli a mrkev oloupeme, stonky řapíkatého celeru zbavíme pomocí škrabky tuhých vláken, listy kapusty omyjeme a vše nakrájíme na větší kousky. V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme nakrájenou zeleninu a za stálého míchání ji orestujeme. Přidáme povařené maso a tymián s bobkovým listem, přilijeme bílé víno, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme asi 20 minut, dokud není maso téměř měkké.
Když šťáva v hrnci začne houstnout, přilijeme smetanu s rozšlehanými žloutky, promícháme, odstavíme z ohně a hrnec zakryjeme pokličkou.
Poznámka k receptu
Ragú podávejte s vařenými bramborami a případně bílým vínem – ideální je sauvignon blanc nebo ryzlink.
Chuť ragú můžete zvýraznit nadrobno nasekanou petrželkou (menší hrstí), kterou přimícháte až zcela nakonec.
Načítám komentáře...