Tradiční lasagne
Seznam surovin
- mrkev 1 kus
- cibule 2 kusy
- máslo 100 gramů (+na vymazání formy)
- mleté maso 500 gramů (hovězí)
- rajčatové pyré 500 gramů
- víno červené 200 mililitrů (suchého)
- pepř bílý 1/2 lžičky
- oregano 1 hrst (čerstvé nebo sušené)
- bobkový list 2 kusy
- lasagne 500 gramů
- olej olivový 1 lžička
- sýr Parmezán 100 gramů (nebo jiného tvrdého sýra)
- sůl
Bešamelová omáčka:
- máslo 100 gramů
- mouka pšeničná hladká 2 lžíce
- mléko 400 mililitrů
- muškátový oříšek
- sůl
Postup přípravy
1. Jemně nakrájenou mrkev a cibuli osmahněte na másle, až se plně rozvoní.
2. Přidejte mleté hovězí maso a restujte dalších několik minut. Když se začne pěkně drobit, přidejte třetinu rajčatového pyré, podlijte červeným vínem, osolte, opepřete, okořeňte oreganem a bobkovým listem, přiklopte pokličkou a nechte na mírném ohni zvolna dusit asi 40 minut.
3. Ragú občas promíchejte a podle potřeby mírně podlijte vodou nebo vínem. Když je hotové, ještě ho podle chuti dosolte a hlavně z něj nezapomeňte vyndat bobkové listy.
4. BEŠAMELOVÁ OMÁČKA: Čas, kdy se dusí ragú, využijte na přípravu bešamelové omáčky. V kastrůlku nechte rozpustit máslo a přisypte do něj mouku. Do vzniklé světlé zpěněné jíšky postupně přilévejte mléko a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a nechte omáčku 20 minut provářet, až zhoustne. Na závěr ji osolte a dochuťte špetkou nastrouhaného muškátového oříšku.
5. Těstovinové pláty – lasagne – spařte ve vařící vodě s několika kapkami oleje a ihned je přendejte do studené vody s kostkami ledu, aby zůstaly „al dente“.
6. Připravte si na pracovní desku zbytek rajčatového pyré i hoblinky parmazánu (případně jiného nastrouhaného sýra) a můžete se pustit do skládání jednotlivých vrstev do máslem vymazaného pekáče nebo zapékací misky.
7. Začněte vrstvou lasagní, pak následuje rajčatové pyré, na další vrstvu těsta přijde ragú a bešamel. Toto pořadí ještě minimálně jednou zopakujte a zakončete rajčatovým pyré s bešamelovou omáčkou. Vše bohatě zasypte sýrem.
8. Lasagne pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45 minut.
Načítám komentáře...