Chlupaté knedlíky s uzeným
Seznam surovin
- uzené maso 600 gramů (krkovička nebo bůček (nejlépe předvařené))
- třešně 400 gramů (mražené, vypeckované)
- marmeláda 100 gramů (třešňová)
- vývar 3 decilitry (z uzeného masa nebo z masoxu)
- rum 2 decilitry
- cukr (podle chuti)
- pepř černý (mletý)
- sůl
Na knedlíky:
- brambory 750 gramů
- mouka pšeničná hrubá 300 gramů
- vejce 1 kus
- sůl
Postup přípravy
Uzené maso vložíme do pekáčku a obložíme ho třešněmi. Zalijeme je vývarem a rumem rozmíchaným s marmeládou, opepříme, pekáček přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.
Po 50 minutách pekáček odkryjeme a maso dopečeme do červena. Pak maso vyjmeme a omáčku s třešněmi ještě povaříme do zhoustnutí a na závěr ji dochutíme solí, pepřem, případně cukrem (chceme –li mít omáčky více, nevaříme ji do zhoustnutí, ale po vyjmutí masa ji jen zahustíme troškou škrobové moučky rozmíchané s trochou studené vody).
Syrové brambory oloupeme, nastrouháme najemno do mísy, necháme odstát a pak z nich slijeme vodu. Přidáme vejce, prosátou mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Utvoříme z něj pomocí dvou lžic namočených ve vodě menší oválné knedlíčky, vložíme je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vaříme asi 8 minut.
Maso nakrájíme na plátky, rozdělíme spolu s omáčkou na talíře, přidáme odkapané uvařené knedlíky a ihned podáváme.
Načítám komentáře...