Masopustní knedlík s dvojím zelím
Seznam surovin
- houska 4 kusy
- mléko 10 lžic (studené)
- slanina 100 gramů
- vejce 3 kusy (žloutky a bílky zvlášť)
- sůl 1 lžička
- uzené maso 100 gramů (uvařené)
- mouka pšeničná hrubá 4 lžíce (nebo krupice )
- zelí kysané (bílé)
- zelí kysané (červené)
Postup přípravy
1. Polovinu housek rozkrájejte na plátky a v misce je zalijte mlékem. Na kostičky nakrájenou slaninu osmahněte spolu s na kostičky nakrájenými zbylými houskami. Žloutky vmíchejte k namočené housce a přidejte vystydlou osmaženou housku se slaninou a sůl.
2. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a spolu s na kostičky pokrájeným uzeným masem je opatrně přimíchejte do těsta. Nakonec přidejte hrubou mouku, vše ještě promíchejte a vařte asi 25 minut v ubrousku (nebo v mikrotenovém sáčku)‚ až těsto zpevní.
3. Podávejte samostatně – knedlík je díky masu opravdu sytý – s podušeným červeným a bílým zelím (každý druh zelí poduste zvlášť) nebo k zabijačkovému guláši. Masopust, a zvlášt jeho několik posledních dní (fašank, ostatky, bláznivé dny, konec masopustu), byl pro lidi v minulosti příležitostí k zábavě a hodování. Bylo třeba se dosyta najíst a nabrat tak síly na následující čtyřicetidenní předvelikonoční půst.
Poznámka k receptu
Když se do těsta zapracuje šťavnaté uzené, získá knedlík o masopustu silného spojence!
Načítám komentáře...