Opečené noky s uzenou kýtou a červeným zelím
Seznam surovin
- vepřové maso 600 gramů (uzená kýta libová)
- zelí kysané 500 gramů (červené)
- vývar masový 2 decilitry (nebo voda)
- rajčatový protlak 3 lžíce
- víno červené 2 lžíce
- cibule 1 kus
- pepř černý 1 lžíce (celý, orientační množství)
- sádlo 1 lžíce
- voda 1 decilitr (orientační množství)
- mouka pšeničná polohrubá 1 hrst (na vál)
Na těsto:
- brambory 400 gramů (moučné, uvařené ve slupce)
- mouka pšeničná hrubá 150 gramů
- máslo 2,5 lžíce
- vejce 1 kus
- muškátový oříšek 1 špetka (mletý)
- sůl
Postup přípravy
Zapékací misku vymažeme trochou sádla. Na dno dáme překrájené zelí, mírně ho osolíme a přidáme celý pepř. Maso omyjeme a nakrájíme na plátky, které položíme na zelí. Vývar smícháme s protlakem a vínem a pokrm jím podlijeme. Přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 200° C. Jakmile se pokrm začne dusit, příkon tepla zmírníme na 170° C a zvolna dusíme doměkka (trvá to asi 1 hodinu).
Brambory prolisujeme do mísy, posypeme je prosátou moukou se solí a špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a vmícháme vejce. Připravíme tuhé těsto. Na válu z těsta připravíme válečky, které rozkrájíme přibližně na centimetrové plátky a ty rozválíme na šištičky. Zaváříme je do vroucí osolené vody a 5 - 6 minut vaříme. Nočky vyjmeme odpěňovačkou, propláchneme je studenou vodou a necháme v sítu odkapat.
V pánvi rozpustíme máslo a nočky opečeme. Na zbylém sádle opečeme dosklovita drobně nasekanou cibuli. Z dušeného pokrmu vyjmeme kuličky pepře a rozdělíme ho na talíře. Zelí posypeme cibulkou, přidáme opečené noky a maso přelijeme výpekem.
Načítám komentáře...