Pražská šunka zapečená v chlebu
Seznam surovin
Na 1 velký bochník :
- šunka vepřová 1,5 kilogramu
- bobkový list 3 kusy
- cibule 2 kusy
- pepř černý 1 lžička
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- pšenice zelená 150 gramů (pšeničný šrot)
- sůl
- cukr krupice 1 lžička
- droždí sušené 2 balíčky
- vývar 500 mililitrů (ze šunky nebo vody)
- mák (na posypání)
- kmín (na posypání)
Postup přípravy
1. Do vařící vody vložte maso (kůži můžete ponechat). Přidejte bobkový list, cibuli a celý pepř. Na mírném ohni vařte asi 90 minut.
2. Na těsto smíchejte mouku a šrot. Osolte a přidejte cukr a droždí. Zalijte tekutinou a uhněťte (ručně nebo v robotu) pevné těsto. Pod utěrkou ho pak nechte asi půl hodiny odpočinout a kynout.
3. Šunku vyjměte a osušte. Z těsta vyválejte placku o tloušťce asi 1cm. Zabalte do ní maso. Bochník můžete na povrchu lehce posypat kmínem nebo mákem (není nutné). Lehce ho osolte a nechte asi 10 minut odpočinout.
4. Bochník položte na plech s pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180°C asi 40 až 45 minut dozlatova. Během posledních 10 minut pečení potírejte kůrku studenou vodou.
Poznámka k receptu
Šunka, poprvé zpracovaná speciálním postupem prvorepublikovým řezníkem Františkem Kuželem, dobyla svět. Škoda, že se snahy o její certifikaci (a tím i záruku jedinečnosti) míjejí účinkem! V tomto receptu vynikne její kvalita.
Chléb podávejte třeba s křenem, okurčičkou a nakládanými cibulkami. Nám chutnaly poctivé krajíce, opečené na másle a doplněné sázeným vejcem coby snídaně, hodná příslovečného pražského flamendra
Načítám komentáře...