Šoldra neboli muřin
Seznam surovin
Na těsto:
- mléko 20 mililitrů (vlažné)
- droždí 1 balíček (42g)
- máslo 100 gramů (rozpuštěné)
- žloutek 2 kusy
- sůl 1/2 lžičky
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
Na náplň:
- šunka 100 gramů (silnější plátky)
- uzené maso 100 gramů (vařený uzený bůček)
- klobása 100 gramů (bílá)
Kromě toho:
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání plechu)
- vejce (na potření)
Postup přípravy
Do mísy nalijeme vlažné mléko a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, sůl a mouku a vypracujeme hladké tužší těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélníkový plát silný asi 1 cm. Rozložíme na něj plátky šunky, bůček nakrájený na silnější plátky a bílou klobásu. Těsto stočíme i s náplní jako závin a necháme znovu na válu vykynout.
Závin přeneseme na dobře vymazaný plech, potřeme ho na vrchu rozšlehaným vejcem, vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme dozlatova 30 – 45 minut.
Poznámka k receptu
Šoldra – uzeniny pečené v těstě, se tradičně připravuje v neděli na Boží hod velikonoční. Podobná je i nedašovská velikonoční babička – na dno vymazaného pekáčku se rozloží oloupaná, natvrdo uvařená vejce, přidá se špalíček uzeného masa a klobása, na to se rozetře vykynuté těsto a babička se upeče při 200 °C dozlatova. Podává se zabalená ve lněném ubrousku.
Načítám komentáře...