Uzená krkovice s blumovou omáčkou
Seznam surovin
- uzené maso 4 plátky (krkovička)
- blumy 300 gramů (čerstvé, vypeckované)
- cukr 50 gramů
- tuk 40 gramů
- mouka pšeničná hladká 30 gramů
- šťáva citronová
- skořice 1 špetka (mletá)
- sůl
Postup přípravy
Pokud nemáme uzenou krkovičku ještě uvařenou, včas ji uvaříme v hrnci s vodou (nebo rychleji v tlakovém hrnci) doměkka.
Čerstvé blumy omyjeme, zbavíme stopek, vypeckujeme je a nakrájíme na dílky. Vložíme je do kastrolu a podlijeme trochou vody. Nemáme-li čerstvé blumy, můžeme použít i kompotované. Blumy uvaříme doměkka (kompotované se uvaří rychleji). Pak je prolisujeme nebo protlačíme přes husté síto, šťávu zachytíme a necháme ji vychladnout.
V jiném kastrolu rozehřejeme tuk, zasypeme ho hladkou moukou a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku. Zalijeme ji vychladlou šťávou z blum, dobře rozmícháme a podle potřeby zředíme vodou. Omáčku povaříme, je-li ještě příliš hustá, zředíme ji znovu trochou vody, přidáme do ní cukr, sůl, skořici a trochu citronové šťávy, krátce povaříme a podáváme k teplému uzenému masu.
Poznámka k receptu
Pro lepší chuť můžete hustou omáčku místo vody zředit trochou červeného vína nebo šťávou z kompotu, pokud použijete blumy zavařené.
Načítám komentáře...