Vařené uzené maso
Seznam surovin
- uzené maso 1 kilogram
- hovězí kosti 500 gramů (není nutné)
- mrkev 2 kusy
- petržel kořenová 1 kus
- cibule 1 kus
- nové koření 3 kuličky
- pepř černý 3 kuličky
Postup přípravy
1. Všechno maso i kosti opláchněte pod studenou vodou a vložte do většího hrnce. Zalijte tak, aby bylo vše těsně ponořené, a přiveďte k varu. Nechte minutu vařit, pak vodu slijte a maso s kostmi zalijte znovu studenou vodou. Tím se budoucí vývar pročistí a zbaví některých nežádoucích důsledků uzení.
2. Cibuli, mrkev a petržel nakrájejte na větší kousky a přidejte do hrnce k masu. Přidejte koření a znovu přiveďte k varu, tentokrát jen k velmi mírnému. Vzniklou pěnu na začátku vaření odstraňujte lžící. Vařte 75 - 90 minut.
3. Uzené maso vyjměte do hlubokého talíře, zakryjte ho a nechte odpočinout. Po 10 minutách slijte uvolněnou šťávu zpět do vývaru. Maso nakrájejte na plátky a podávejte s čočkou, chlebem a kyselou okurkou.
Poznámka k receptu
Na Nový rok se má jíst ovar, tedy vařené maso. Hodí se uzené vepřové, po kterém zůstane půl hrnce skvělého vývaru. Čím libovější maso koupíte, tím lépe bude vypadat nakrájené na plátky. Vyberte si uzenou pečeni, kýtu nebo plec. snadno zapamatovatelné pravidlo zní: na kilo uzeného počítejte s jednou hodinou varu a zhruba 1 litrem vody na zalití.
Načítám komentáře...