Bánh mì s bůčkem a vepřovou rolkou
Seznam surovin
Vepřový bůček:
- vepřové maso 900 gramů (bůček s kůží bez kosti)
- citronová tráva 2 kusy
- česnek 3 stroužky
- sůl 20 gramů
- semínka 1 lžička (koriandr)
- pepř černý 1/2 lžičky (mletý)
- olej slunečnicový 1 lžička
Vepřová rolka:
- mleté maso 450 gramů (vepřové)
- rybí omáčka 15 mililitrů
- cukr 1 lžička
- sůl 1,5 lžičky
- pepř černý 1/2 lžičky (mletý)
- cibule šalotka 1 kus
- česnek 1 stroužek
- voda 30 mililitrů (ledová)
- mouka 1 lžíce (tapioková)
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
Na dokončení:
- bageta 10 kusů
- majonéza 5 lžic
- paštika 5 lžic (játrová)
- mrkev 10 lžic (nakládaná)
- ředkev bílá 10 lžic (nakládaná)
- okurka salátová 1 kus (nakrájená na tenká kolečka)
- koriandr (lístky podle chuti)
- paprička chilli červená (podle chuti)
Postup přípravy
1. Připravte si marinádu: citronovou trávu jemně nasekejte, česnek nakrájejte na drobno. Semínka koriandru na sucho opražte na pánvi, pak je podrťte v hmoždíři. V míse smíchejte citronovou trávu, česnek, sůl, nadrcená koriandrová semínka, pepř a olej.
2. Nařízněte maso podélně uprostřed, táhněte řez z jedné strany, ale nedořízněte do konce (asi 3 cm). Maso rozložte jako knihu (kůži překlopte na podložku) a vnitřek potřete čtvrtinou marinády. Pak maso srolujte. Vznikne roláda, marináda zůstane uvnitř, svrchu po celém obvodu ji bude pokrývat kůže. Roládu svažte provázkem a potřete marinádou.
3. Maso zabalte do potravinářské fólie a nechte v ledničce odležet alespoň 8 hodin. Před pečením maso vyndejte z lednice a do trouby vložte, až bude mít pokojovou teplotu.
4. Pečte na 160 °C asi 1 hodinu, roláda má být propečená. Po upečení maso přikryjte alobalem a nechte vychladnout. Studené nakrájejte na tenké plátky
5. V míse promíchejte mleté vepřové maso, rybí omáčku, cukr, sůl, mletý pepř a česnek.
6. V menší nádobě dobře rozmíchejte ledovou vodu s tapiokovou moukou. Přidejte kypřicí prášek a znovu promíchejte. Kypřicí prášek tekutinu rychle napění - ta má tendenci přetékat, proto postupujte rychle. Jakmile budete mít směs dobře promíchanou, přilijte ji do mísy s masem a vše dobře zpracujte.
7. Abyste docílili zcela hladké pasty, rozmixujte celou směs pomocí mixéru a takto připravenou pastu dejte do lednice vychladit alespoň na 3 hodiny, aby se vše dostatečně spojilo.
8. Po vychladnutí do hmoty zapracujte celý pepř, zamíchejte a rozdělte pastu na dva díly. Pomocí potravinářské fólie vytvarujte dvě rolky a oba konce dobře uzavřete. Takto připravené rolky vařte v páře 20 - 25 minut.
9. Po uvaření odstraňte fólii a nechte vychladnout. Do sendvičů je krájejte za studena na tenká kolečka.
Poznámka k receptu
- Pravá vietnamská bageta musí být slaná, sladká, kyselá a ostře pálivá. Prostě dokonalá symbióza chutí. A to už stojí za trochu práce. Tu si raději rozložte do dvou dnů, případně si vepřovou rolku pořiďte už hotovou. Vepřový bůček s citronovou trávou
- Nutné počítat s marinováním a chlazením do druhého dne.
Načítám komentáře...