Bylinkové klobásy
Seznam surovin
- vepřové maso 500 gramů (bůček)
- vepřové maso 500 gramů (krkovice)
- česnek 2 stroužky
- cibule 1 kus (menší)
- šalvěj 1 snítka
- tymián 8 snítek
- rozmarýn 3 snítky
- sůl 15 gramů
- pepř černý (mletý)
- muškátový oříšek
- voda 120 mililitrů (ledová)
- střívka (nasolená kalibr 32 asi 2m)
Postup přípravy
1. Den předem si připravte střívka. Prodávají se už vypraná a nasolená, namočte je do vody na 24 hodin, abyste je zbavili soli.
2. V den D začněte tím, že dáte odměřené množství vody do mrazáku a mlýnek na maso do lednice. Studené pomůcky i ingredience vám usnadní práci.
3. Dokončete přípravu střívek: nasaďte konec na vodovodní kohoutek, dobře ho přitiskněte a pusťte studenou vodu, střívka důkladně propláchněte.
4. Maso nakrájejte na kostky asi 2 x 2 cm a namelte je na mlýnku přes matrici s menšími otvory. Doporučujeme mlít maso rovnou do mísy od robotu, v níž je pak můžete míchat. Namleté maso uložte do lednice.
5. V robotu s protínacím hákem důkladně promíchejte mleté maso a postupně přilévejte ledovou vodu (měla by být už namrzlá, s ledovými krystaly). Tuhle fázi zvládnete i ručně, ale rychlé - asi minutové - míchání pomocí robotu je efektivnější. Masová směs po promíchání s ledovou vodou změní texturu, z namletého masa se stane kompaktní, lepkavá hmota. Promíchanou směs dejte zpět do lednice.
6. Cibuli nastrouhejte, česnek rozmačkejte, byliny nasekejte najemno. Vše vmíchejte do masa spolu s pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a solí. (Uvedené množství soli je orientační, masová směs by ale měla být dost slaná, intenzita chuti se při tepelné úpravě vstřebá.) Důkladně promíchejte.
7. Na mlýnek nasaďte nástavec na plnění klobás, důkladně ho navlhčete a namočte si ruce. Postupně na nástavec nasoukejte takřka celé střívko, půjde to lépe, když bude tak akorát vlhké. Vlhké ho udržujte po celou dobu! Na konci střívka udělejte uzlík a můžete začít s plněním.
8. Namletou směs postupně ládujte do mlýnku a plňte střívko. Pořád udržujte střívko navlhčené, jinak se vám bude později trhat. Pokud se v naplněném střívku udělají vzduchové bubliny, propíchněte je špendlíkem, nebojte, maso nevyteče.
9. Teď máte jednu dlouhou klobásu, maso by v ní nemělo být úplně natěsnané, aby bylo možné ji „naporcovat“ na jednotlivé klobásy. Stiskem palce a ukazováku jednoduše oddělte klobásy a náplň ve střívku lehkým tlakem usměrněte, kam bude potřeba.
10. Zauzlujte spoje mezi klobásami: několikrát zatočte první klobásou, tou následující pak několikrát otočte do protisměru. Takhle střídavě pokračujte až na konec. Ve finále zauzlujte střívko na dosud volném konci.
11. Hotové klobásy pomalu opékejte na pánvi s trochou oleje nebo na grilu, během tepelné úpravy můžete propíchnout střívko na pár místech špendlíkem, aby unikl vzduch a střívko tlakem nepopraskalo. Podávejte s dobrým chlebem, kvalitní hořčicí a pocitem vítěze.
Poznámka k receptu
- Neobejdete se bez dobrého mlýnku na maso a nástavce na plnění klobás (pořídíte ho za pakatel), pokud ovšem nejste hrdými majiteli nabíječky na klobásy. Doporučujeme nešetřit na mase a pořídit to nejlepší, třeba vepřové z přeštických prasat. Na chuti to bude znát.
- Nutné počítat s odmočením střívek den předem.
Načítám komentáře...