Bylinkovo-citronová žebírka
Seznam surovin
Na žebra:
- cibule 1 kus
- česnek 1 stroužek
- petržel kadeřavá/kudrnka 6 snítek
- citron 1 kus
- tymián 1 svazek
- pepř zelený 2 lžíce (nakládaný)
- víno bílé 500 mililitrů (suché)
- sůl 2 lžíce
- voda 2 litry
- vepřové maso 2 kilogramy (žebra)
- olej (na potření žeber)
- ocet Balsamico 200 mililitrů
Na zelenou omáčku:
- petržel kadeřavá/kudrnka 1 hrnek (nasekaná)
- kapary 2 lžíce (nakládané)
- citronová kůra 1 lžíce (jemně nastrouhaná)
- šťáva citronová 1 lžíce
- pepř zelený 1 lžíce (nakládaný)
- olej olivový 80 mililitrů (Extra Virgin)
Postup přípravy
Cibuli oloupeme, rozkrojíme na čtvrtiny a vložíme do hrnce. Přidáme rozpůlené stroužky česneku, stonky petrželky, citron rozkrojený na čtvrtiny, tymián, zelený pepř, bílé víno, sůl a vodu a přivedeme k varu. Přidáme žebra rozseknutá na větší kusy a vaříme pod pokličkou na středním ohni asi 40 minut doměkka.
Měkká žebra vyjmeme opatrně z hrnce a rozložíme je do hlubšího pekáčku. Přelijeme je polovinou nálevu z hrnce, zakryjeme fólií a necháme vychladnout a pak ještě 30 minut (nebo přes noc) vychladit v lednici.
Mezitím připravíme omáčku. Petrželku, omyté kapary, citronovou kůru a šťávu, pepř a olivový olej lehce rozsekáme v robotu, aby v omáčce zůstaly malé kousky. Balzamikový ocet nalijeme do kastrůlku a svaříme asi na polovinu původního množství.
Připravená žebra rozložíme na mřížku, kterou položíme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme je olejem, vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 20 minut dozlatova. Pak je pokapeme připravenou omáčkou a svařeným balzamikovým octem a ihned podáváme.
Načítám komentáře...