Domácí prejt
Seznam surovin
- vepřové maso (1/2 vepřové hlavy)
- sůl
- cibule 1 kus (větší)
- vepřové maso 500 gramů (bůček)
- olej (na smažení)
- veka 1,5 kusu (bílá)
- játra 200 gramů (vepřová)
- česnek 1 palička (podle chuti)
- majoránka (jemně drcená)
- nové koření (mleté)
- pepř černý (mletý)
- zázvor 1 špetka (mletý)
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- vývar masový (podle potřeby)
- sádlo (na vymazání pekáče)
Postup přípravy
Půlku vepřové hlavy omyjeme studenou vodou a vydrhneme kartáčem. Vložíme ji (rozseknutou částí dolů, aby se nepřipálila) do vařící mírně osolené vody. Asi po hodině přidáme oloupanou cibuli a vepřový bůček a obojí uvaříme téměř doměkka. Veku nakrájíme na kostičky a namočíme je do vody.
Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout na válu. Po vychladnutí ho nasekáme na kostičky o hraně přibližně 5 mm. Vše vložíme do velké mísy, přidáme najemno umletá syrová játra, nakrájenou uvařenou cibuli a vymačkanou veku. Směs ochutíme prolisovaným česnekem, solí, majoránkou, novým kořením, pepřem a zázvorem a citronovou kůrou a důkladně rukama promícháme. Když se nám bude zdát prejt příliš tuhý, přidáme trochu horkého vývaru a opět zamícháme.
Hotový prejt rozložíme do pekáče vymazaného sádlem, vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C a pečeme asi 40 minut. Podáváme ho s vařenými bramborami a kysaným zelím nebo s pečivem.
Poznámka k receptu
Prejt snězte ihned po upečení, dokud je horký a dokřupava opečený. Nejlepší je s kysaným zelím a chlebem nebo bramborami.
Prejt můžete také naplnit do střívek a udělat jitrnice.
Načítám komentáře...