Farářova roláda
Seznam surovin
Na roládu:
- vepřové maso 1 kilogram (kýta nebo plecko)
- šunka 150 gramů (pokrájené na plátky)
- vejce 4 kusy (uvařená natvrdo)
- máslo 125 gramů
- sůl
- pepř
K podávání:
- bramborová kaše
- salát (zelný)
Postup přípravy
1. Maso rozřízněte na tenčí plát – šál (ideální je ale poprosit řezníka, aby vám tento úkon usnadnil a maso rovnou rozkrojil na rovnoměrně vysoký plát).
2. Doma pak maso ještě jemně naklepejte, aby mělo přibližně 1,5 cm na výšku. Pak ho z obou stran osolte a opepřete.
3. Maso poté poklaďte plátky šunky, na ně položte kolečka natvrdo uvařených vajíček a pak ho stočte do rolády, kterou pevně převažte kuchyňskou nití.
4. Na dno pekáče i na roládu dejte asi polovinu másla, trochu ji podlijte vodou a zakrytou pečte zhruba 40 minut při teplotě 200 °C. Posledních asi 20 minut stáhněte teplotu na 180 °C, roládu potřete zbylým máslem a poté ji dopékejte odkrytou.
5. Roládu nechte chvíli odpočinout a pak ji příčně nakrájejte na plátky. Podávejte ji buď s bramborovou kaší, nebo s bramborovým knedlíkem a se zelným salátem.
Poznámka k receptu
TIP: Když neseženete vepřový šál, můžete na stejném principu připravit vepřové závitky. Kupte plátky vepřové kýty, naplňte je šunkou a vajíčkem, uzavřete párátkem a dokončete stejně jako v předchozím receptu.
Načítám komentáře...