Guinness žebírka
Seznam surovin
Na žebra:
- pivo 370 mililitrů (Guinness)
- cibule 1 kus (větší)
- sójová omáčka 65 mililitrů
- cukr hnědý 50 gramů
- olej sezamový 2 lžíce
- česnek 1 lžíce (prolisovaný)
- vepřové maso 2 kilogramy (žebra)
- olej slunečnicový (na potření grilu)
Na omáčku:
- med 120 mililitrů (tekutý)
- sójová omáčka 65 mililitrů
- petržel hladkolistá 1 lžíce (nasekaná)
- česnek 1 lžíce (prolisovaný)
- pepř černý 3/4 lžíce (drcený)
Postup přípravy
V míse smícháme pivo, oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli, sójovou omáčku, cukr, sezamový olej a česnek. Přidáme žebra přeseknutá na větší kusy, dobře je marinádou obalíme, zakryjeme a necháme v lednici marinovat nejlépe přes noc.
Žebra vyjmeme z marinády, necháme je dobře odkapat, pak je rozložíme na mřížku rozehřátého grilu potřenou olejem a grilujeme za průběžného otáčení asi 30 minut.
Mezitím v misce smícháme všechny přísady na omáčku. Žebra potřeme z obou stran omáčkou a grilujeme za průběžného obracení ještě asi 15 minut, dokud nejsou dobře propečená i uvnitř. Sundáme je z grilu, zabalíme do alobalu a necháme před podáváním ještě 15 minut odpočinout.
Poznámka k receptu
Místo originálu Guinness můžete použít český Primátor nebo Harrach.
Načítám komentáře...