Jazyk v aspiku
Seznam surovin
- vepřové maso 250 gramů (uzený vepřový jazyk)
- víno bílé 150 mililitrů
- okurky kyselé 80 gramů (malé)
- mrkev 80 gramů (vařené v osolené vodě)
- vejce 1 kus (natvrdo )
- želatina 25 gramů (v prášku )
- ocet 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- vývar 150 mililitrů
Postup přípravy
Ze studeného vývaru sebereme ztuhlý tuk a vmícháme do něj želatinu, kterou
necháme nabobtnat. Víno dáme vařit, přimícháme ocet, cukr, vývar s nabobtnalou
želatinou a vše pozvolna necháme rozpustit. Nakonec aspik ochutíme více než podle
vlastní chuti. Ztuhlý aspik by byl jinak nedochucený.
Dno vhodné formy zalijeme tenkou vrstvou aspiku a necháme ztuhnout takzvané
zrcadlo. Jazyk nakrájíme na tenké plátky, jednotlivě je namočíme ve vlažném aspiku a
vkládáme je nejprve na dno, potom po stěnách formy. Vše necháme ztuhnout.
Zbytek jazyka nakrájíme na kostičky, stejně tak okurky, mrkev, vše smícháme
se zbylým aspikem a po částech naplníme do formy a prokládáme dílky vařených vajec.
Naplněnou formu přetáhneme fólií, zatížíme a dáme na 4 hodiny ztuhnout do
ledničky.
Načítám komentáře...